Oкеанът има теч.Технически погледнато, това е извор, защото водата тече навътре,

...
Oкеанът има теч.Технически погледнато, това е извор, защото водата тече навътре,
Коментари Харесай

Откриха дупка на дъното на океана, която крие сериозна опасност

Oкеанът има теч.

Технически видяно, това е извор, тъй като водата тече във вътрешността, а не на открито. Но във връзка с световната физика това несъмнено е теч. Известен е като Оазисът на Пития и е извор на съвсем прясна вода, която извира отдолу под океанското дъно през разлом, наименуван зона на субдукция Каскадия.

Феноменът бе открит инцидентно от тогавашния студент, а в този момент консултант по въпросите на политиката в Белия дом Брендън Филип, който вижда мехурчетата, които изворът извежда на повърхността, и по-рано тази година Филип и останалите членове на изследователския екип от Вашингтонския университет разгласиха проучване на извора, написа hicomm.bg.

" Те изследваха в тази посока и това, което видяха, не бяха просто мехурчета метан, а вода, която излизаше от морското дъно като от пожарникарски маркуч. Това е нещо, което в никакъв случай не съм виждал и доколкото ми е известно, не е следено преди ", споделя в известие за пресата Еван Соломон, геолог на морското дъно и един от създателите на публикацията.

Често пъти мехурчетата, излизащи от дъното на океана, са предвестител на хидротермални извори, които могат да бъдат горещи огнища на вълнуваща биологична интензивност. Но един извор е друга история и може да бъде малко по-тревожен.

Защото - за наше положително - водата в този резерват най-вероятно в действителност би трябвало да остане там. Ако от разлома изтече прекалено много, елементи от Съединени американски щати може да се окажат изложени на по-висок риск от безусловно разтърсващ проблем.

 

Субдукционната зона Каскадия е огромен разлом със статично превъртане край крайбрежията на северозападната част на Тихия океан. Това е мястото, където две от тектоничните плочи, изграждащи земната кора, се срещат и се плъзгат една до друга. А запасът от вода, който извира от Оазиса на Пития, работи като смазка сред тези две плочи.

" Зоната на мегаструктурния разлом е като маса за въздушен хокей ", споделя Соломон в известие за пресата. " Ако налягането на течността е високо, като че ли въздухът е включен, което значи, че има по-малко търкане и двете плочи могат да се приплъзнат. Ако налягането е по-ниско, двете плочи ще се застопорят - тогава може да се натрупа напрежение. "

И в това е казусът. Ако напрежението стартира да се натрупва, в последна сметка то би трябвало да отиде някъде - системата би трябвало да се реалокира в нова позиция, което би предизвиквало земетресение, и то най-вероятно мощно. Учените считат, че освобождението на напрежението в зоната на субдукция Каскадия може да провокира земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което ще засегне доста от жителите на северозападната част на Съединени американски щати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР